Wanneer er een aannemingsovereenkomst wordt gesloten, komt het regelmatig voor dat de hoofdaannemer een derde inschakelt om werkzaamheden te verrichten. Deze derde noemen we de onderaannemer. Op grond van artikel 6:171 BW is (ook) de hoofdaannemer aansprakelijk voor de schade die de opdrachtgever lijdt als gevolg van een doen of nalaten van de onderaannemer. Dit betekent dat de hoofdaannemer aansprakelijk kan zijn op grond van de wanprestatie (artikel 6:74). De onderaannemer was echter geen contractspartij. Op welke grond is de onderaannemer dan aansprakelijk?
De onderaannemer is geen contractspartij bij de overeenkomst tussen opdrachtgever en hoofdaannemer. Een beroep op artikel 6:74 BW zal daarom niet slagen: voor dit artikel moet het gaan om het niet nakomen van een contractuele verplichting. De onderaannemer dient echter wel rekening te houden met de belangen van de opdrachtgever. Indien hij dit niet doet, is er sprake van een wanprestatie van de onderaannemer jegens de hoofdaannemer. Kan de opdrachtgever de onderaannemer daardoor rechtstreeks aansprakelijk stellen op grond van de onrechtmatige daad (artikel 6:162 BW)?
Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Dit hangt namelijk af van alle omstandigheden van het geval. Een wanprestatie van een onderaannemer jegens de hoofdaannemer levert niet altijd een onrechtmatige daad op van de onderaannemer jegens de opdrachtgever. Hiervoor geldt een andere toets. De opdrachtgever zal omstandigheden moeten aanvoeren die aantonen dat de onderaannemer mede jegens hem of haar onzorgvuldig te werk is gegaan.
Bron: FISCOUNT
Bewaar digitale gegevens en afspraken
Veel ondernemers bedachten tijdens de coronacrisis inventieve oplossingen om het werk door te laten gaan. Die oplossingen zien onder andere op de inzet van digitale hulpmiddelen voor het contact met bijvoorbeeld afnemers en leveranciers. Herinner uw klanten er regelmatig aan dat ze ook hun digitale vastleggingen bewaren, voor zover deze tot de administratie behoren.
Vestig hierbij specifiek de aandacht op:
· gegevens over online of telefonische verkopen
· digitale agenda's
· WhatsApp-berichten
· berichten sociale media
Passende maatregelen
In de haast waarmee én de druk waaronder deze overstap naar een meer digitale werkwijze plaatsvond, kan het bewaren en beschikbaar houden van digitale vastleggingen aan de aandacht zijn ontsnapt. Deze vastleggingen behoren in veel gevallen tot de administratie en moeten daarom ook bewaard blijven.
Het is daarom goed om samen met uw klant maatregelen te treffen om de digitale vastleggingen op een geordende wijze te bewaren, zodat ze - bij opvraag door de Belastingdienst - ook binnen een redelijke termijn ter beschikking kunnen worden gesteld.
Meer informatie
Lees meer over de gestelde eisen aan administratie in de brochure ‘Uw geautomatiseerde administratie en de fiscale bewaarplicht’.
08-02-2021 Bron: belastingdienst
De belastingdienst heeft het handboek ondernemen 2020 geplaatst. Je kan het handboek ook hier downloaden.